Layer modes difficulties

General discussions about Inkscape.
gsoler
Posts: 17
Joined: Thu May 26, 2016 8:19 pm

Layer modes difficulties

Postby gsoler » Wed May 23, 2018 6:56 pm

Hi!

When wanting to use layer modes like screen, dodge and multiply
I have a problem that transparent areas do affect bellow layer.
Like a square with no fill darkening that under,
or text having a square around it that it shouldn't.

How do I solve this?

Thanks!

Moini
Posts: 2774
Joined: Mon Oct 05, 2015 10:44 am

Re: Layer modes difficulties

Postby Moini » Thu May 24, 2018 12:10 am

I can't reproduce that behavior, can you share a file?
Something doesn't work? - Keeping an eye on the status bar can save you a lot of time!

Inkscape FAQ - Learning Resources - Website with tutorials (German and English)

gsoler
Posts: 17
Joined: Thu May 26, 2016 8:19 pm

Re: Layer modes difficulties

Postby gsoler » Thu May 24, 2018 5:51 pm

Here is a sample.

When top layer is set to non-normal, a square outline is added.
I guess it has something to do with filters
Attachments
Layer problem.svg
(39.3 KiB) Downloaded 32 times

Moini
Posts: 2774
Joined: Mon Oct 05, 2015 10:44 am

Re: Layer modes difficulties

Postby Moini » Thu May 24, 2018 11:54 pm

It's not the filters *in* the layer, it's the blend mode itself that does this. I cannot tell if this is to be expected - but Lazur will be able to.
Something doesn't work? - Keeping an eye on the status bar can save you a lot of time!

Inkscape FAQ - Learning Resources - Website with tutorials (German and English)

Lazur
Posts: 4577
Joined: Tue Jun 14, 2016 10:38 am

Re: Layer modes difficulties

Postby Lazur » Fri May 25, 2018 8:37 am

It can be corrected if you add a composite:in filter primitive to the filter chain. Guess it's a rendering bug.

In general.
But honestly after opening your file can't see the glitch at the moment. Testing.

Edit: attaching a test example.
blend test.svg

Moini
Posts: 2774
Joined: Mon Oct 05, 2015 10:44 am

Re: Layer modes difficulties

Postby Moini » Fri May 25, 2018 9:51 am

@Lazur - there's no attachment, maybe some formatting issue?
Something doesn't work? - Keeping an eye on the status bar can save you a lot of time!

Inkscape FAQ - Learning Resources - Website with tutorials (German and English)

Lazur
Posts: 4577
Joined: Tue Jun 14, 2016 10:38 am

Re: Layer modes difficulties

Postby Lazur » Fri May 25, 2018 3:47 pm

Hmm probably there's an issue with attaching files? Saw it happen in another post recently the attachment missing.

Correcting it with a dropbox hosted file.

gsoler
Posts: 17
Joined: Thu May 26, 2016 8:19 pm

Re: Layer modes difficulties

Postby gsoler » Fri May 25, 2018 6:53 pm

Thanks for checking.
Will try the composite:in filter primitive next time.

User avatar
brynn
Posts: 9932
Joined: Wed Sep 26, 2007 4:34 pm
Location: western USA
Contact:

Re: Layer modes difficulties

Postby brynn » Sun May 27, 2018 2:28 pm

Off topic:

testing attachments

inline:
celtknot43.png
celtknot43.png (2.99 KiB) Viewed 669 times


not inline:
Attachments
sfav98.png
sfav98.png (8.34 KiB) Viewed 669 times


Return to “General Discussions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests