Bezier Curve does NOT retain last used Fill Colour with TRIANGLE IN set in Shape

This is NOT a support forum. You are welcome to discuss software issues here, but all issues should be reported on Launchpad if you want them fixed.
lensman
Posts: 8
Joined: Tue Aug 01, 2017 9:45 am

Bezier Curve does NOT retain last used Fill Colour with TRIANGLE IN set in Shape

Postby lensman » Tue Aug 01, 2017 10:43 am

This is insanely frustrating and I have searched through these forums and across the Internet for an answer. I barely even see the problem mentioned, although there are certainly similar....

I'm using ver .92 and want to draw some Bezier curves :tool_pen: using any of the Modes and Triangle In set in the Shape dropdown. I set the Fill colour to yellow and Stroke to none, then draw. The completed path immediately reverts to black in colour. Note that the Fill colour at top right of screen is what I want but the Fill colour at bottom left shows Black. So, I click on a colour swatch along the bottom line and Fill colour changes. Draw the path and presto, it's back to Black again. This happens with ANY of the Modes as long as I am using the TRIANGLE IN in the Shape dropdown. >BUT< if I then change the Shape to NONE all works as it should and I am able to retain the colour I select for next path.

This cannot be "normal" for the programme. Why when using TRIANGLE IN would I be able to draw paths in BLACK only?

Before everyone tells me to check off the "Last Used Style" under preferences, yes I have done that. It shows the colour I want, but this doesn't work. "Take From Selection" changes the colour in the Preferences box for the tool but, again, as soon as I draw with it the colour is set to Black.

Can someone please try to recreate this "Bug" or tell me it's User Error with an explanation as to how to do what I want, before I go running off and reporting this in the proper place.

User avatar
brynn
Posts: 9534
Joined: Wed Sep 26, 2007 4:34 pm
Location: western USA
Contact:

Re: Bezier Curve does NOT retain last used Fill Colour with TRIANGLE IN set in Shape

Postby brynn » Tue Aug 01, 2017 6:01 pm

Well I was going to tell you to try last used style, but I wasn't sure if it would work.

When you use the triangle in/out option, what happens is that it automatically applies the Powerstroke LPE to the path (with version 0.92 and 0.92.1, but with 0.91, it applied Pattern Along Path LPE - not sure how it worked in earlier versions, maybe PAP extension was applied). Once it's a powerstroke (or pap), it's no longer a stroked path. Instead, it acts like a closed path with a fill and no stroke.

I'm pretty sure there's already going to be a request for this. But you could search if you want to be sure. Bug tracker: https://launchpad.net/inkscape (feature requests are handled like bugs)

Meanwhile, I wonder if Paste Style might be helpful? I know it's not exactly what you want, but may be faster than the alternative?

(Might even possibly be fixed in the upcoming 0.92.2?? 0.92.2pre0 is already available, if you want to investigate. See the Download page on the Inkscape website. Or search the gallery.

lensman
Posts: 8
Joined: Tue Aug 01, 2017 9:45 am

Re: Bezier Curve does NOT retain last used Fill Colour with TRIANGLE IN set in Shape

Postby lensman » Tue Aug 01, 2017 10:04 pm

Thanks Brynn for at least sort of confirming I haven't lost my sanity (others may disagree!).

I believe when you mention Paste Style that this is done after the act of drawing? I had done that I believe and think that it worked, however not a good solution for me. I'm trying to recreate the look of fine line engraving and so working black over black and then changing the colour after is not good. Yeah, I know I can temporarily change the colour of the drawing underneath but man, what a pain...

I will go check and see if this has been reported.

User avatar
z3z
Posts: 33
Joined: Wed Jul 22, 2015 5:03 pm
Location: Scotland

Re: Bezier Curve does NOT retain last used Fill Colour with TRIANGLE IN set in Shape

Postby z3z » Wed Aug 02, 2017 1:57 am

Can I ask what operating system you're using? I'm running KDE neon (based on ubuntu 16.04), and it seems to work for me, with 'last used style' selected. I actually have two versions of Inkscape installed (.91 from the repos, and .92 from a snap package) and it works with both. Sounds very much like a bug (unless I've ticked something somewhere else and forgotten all about it.)

lensman
Posts: 8
Joined: Tue Aug 01, 2017 9:45 am

Re: Bezier Curve does NOT retain last used Fill Colour with TRIANGLE IN set in Shape

Postby lensman » Wed Aug 02, 2017 4:05 am

Yes, I'm using Windows 10. Checked again and "Last Used Style" does not work. When you tried it did you set the shape to "Triangle In" ? since if the default of None is used then the tool works as it should. The problem only comes up when using the Triangle In shape.

I draw the curve (which lays down as black) then change it to yellow. Go into the tool Preferences and set Last Used Style. Go back to draw again and before touching pen down the Fill colour at bottom left and top right of the screen is yellow. With the very first touch of the pen the lower left Fill colour changes to N/A and once the curve is complete it changes to black. The top right Fill colour remains yellow as I want it at all times.

User avatar
brynn
Posts: 9534
Joined: Wed Sep 26, 2007 4:34 pm
Location: western USA
Contact:

Re: Bezier Curve does NOT retain last used Fill Colour with TRIANGLE IN set in Shape

Postby brynn » Wed Aug 02, 2017 8:36 am

Could well be a bug. I'm on Windows 7 Pro, and I can't make it work.

To me, it seems like the tool style no longer has any effect, since as soon as you draw with a shape option, the object becomes an LPE. There's no tool style for an LPE. However, I'm pretty simple-minded about how Inkscape works. It very well could be a bug.

I have a few minutes right now, I'll try to search....

User avatar
brynn
Posts: 9534
Joined: Wed Sep 26, 2007 4:34 pm
Location: western USA
Contact:

Re: Bezier Curve does NOT retain last used Fill Colour with TRIANGLE IN set in Shape

Postby brynn » Wed Aug 02, 2017 8:57 am

Not sure if this is exactly the same thing. But could be related: https://bugs.launchpad.net/inkscape/+bug/1401893

Related to above: https://bugs.launchpad.net/inkscape/+bug/1430689

However, that 2nd one is being called "user error" and proposing to close the report. I don't think those reports are exactly the same as what you've found. Still looking....

Oh, I see that you've just reported it! https://bugs.launchpad.net/inkscape/+bug/1707899 Nice :D

lensman
Posts: 8
Joined: Tue Aug 01, 2017 9:45 am

Re: Bezier Curve does NOT retain last used Fill Colour with TRIANGLE IN set in Shape

Postby lensman » Wed Aug 02, 2017 9:19 am

Thanks, Brynn, Yes, not exactly the same, I think. Mine was pretty specific and anyone should be able to recreate this. And yes, I did report it already ;)

lensman
Posts: 8
Joined: Tue Aug 01, 2017 9:45 am

Re: Bezier Curve does NOT retain last used Fill Colour with TRIANGLE IN set in Shape

Postby lensman » Wed Aug 02, 2017 9:32 am

Hhm, now I'm not sure what's going on. If I try the above using a STROKE and NO FILL the tool works as expected. It's only when those are reversed (and of course using Triangle In shape) that the "error" occurs. Now, I have no idea if that is intended or not.

User avatar
brynn
Posts: 9534
Joined: Wed Sep 26, 2007 4:34 pm
Location: western USA
Contact:

Re: Bezier Curve does NOT retain last used Fill Colour with TRIANGLE IN set in Shape

Postby brynn » Wed Aug 02, 2017 10:12 am

Oh, but even better. This behavior is different in 0.92.2pre0!

I wouldn't say it's exactly fixed. Here's what I see now:

1 - set Pen/Bezier style to last used
2 - draw path with Pen/Bezier tool in Triangle In mode
3 - edit fill blue, stroke yellow 20 px wide
4 - draw new path

Result is yellow fill and no stroke.

lensman
Posts: 8
Joined: Tue Aug 01, 2017 9:45 am

Re: Bezier Curve does NOT retain last used Fill Colour with TRIANGLE IN set in Shape

Postby lensman » Wed Aug 02, 2017 10:16 am

Haha, wow. I have never downloaded the most up to date builds, only the official released versions. But that is interesting...

User avatar
brynn
Posts: 9534
Joined: Wed Sep 26, 2007 4:34 pm
Location: western USA
Contact:

Re: Bezier Curve does NOT retain last used Fill Colour with TRIANGLE IN set in Shape

Postby brynn » Wed Aug 02, 2017 10:37 am

If I use it in what perhaps is a more typical way, with fill and no stroke, here's what happens

1 - draw path with Triangle In
2 - set green fill and no stroke
3 - deselect
4 - draw new one

Result is yellow fill and no stroke!

I'm not sure if that's intended behavior. But at least you should be able to use it this way.

_____________________________________________

Oops, I missed your message above.
Yes, I can reproduce in 0.92.1, where setting the stroke color (let's say red) on path #1, causes subsequently drawn paths to have red fill and no stroke.
Not sure if that's how it's supposed to be or not.

Try with 0.92.2pre0.
Same result.

User avatar
brynn
Posts: 9534
Joined: Wed Sep 26, 2007 4:34 pm
Location: western USA
Contact:

Re: Bezier Curve does NOT retain last used Fill Colour with TRIANGLE IN set in Shape

Postby brynn » Wed Aug 02, 2017 10:42 am

lensman wrote:Haha, wow. I have never downloaded the most up to date builds, only the official released versions. But that is interesting...


Yeah, I don't normally use a development version. But in this case, the developer of the Windows package has asked for testing of the pre-release. (Plus, ~suv would scold me if I report a bug while not using the most current dev build :P )

So I'll report this to the developer shortly, and maybe he can say whether this is intended behavior or what.

User avatar
brynn
Posts: 9534
Joined: Wed Sep 26, 2007 4:34 pm
Location: western USA
Contact:

Re: Bezier Curve does NOT retain last used Fill Colour with TRIANGLE IN set in Shape

Postby brynn » Wed Aug 02, 2017 10:57 am

So I'll report this to the developer shortly, and maybe he can say whether this is intended behavior or what.


Actually, after re-reading the developer message asking for testing, it sounds like they are looking more for issues with building or compiling, rather than specific tool issues.

But the "bug" report you made is still relevant, I think. If somehow we are misunderstanding how it's intended to be used, someone will answer the report. I added a note about what I found in 0.92.2pre0.

lensman
Posts: 8
Joined: Tue Aug 01, 2017 9:45 am

Re: Bezier Curve does NOT retain last used Fill Colour with TRIANGLE IN set in Shape

Postby lensman » Wed Aug 02, 2017 11:28 am

Thanks for looking into this...

User avatar
brynn
Posts: 9534
Joined: Wed Sep 26, 2007 4:34 pm
Location: western USA
Contact:

Re: Bezier Curve does NOT retain last used Fill Colour with TRIANGLE IN set in Shape

Postby brynn » Thu Aug 10, 2017 12:52 pm

Just a quick update. The developers do understand this problem now. But currently they aren't sure how it can be solved.

This is the part where we have faith :D

lensman
Posts: 8
Joined: Tue Aug 01, 2017 9:45 am

Re: Bezier Curve does NOT retain last used Fill Colour with TRIANGLE IN set in Shape

Postby lensman » Thu Aug 10, 2017 8:41 pm

Haha, good enough, thanks.


Return to “Discuss Software Issues”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest