Moving layers in Object dialog : strange behaviour

Post questions on how to use or achieve an effect in Inkscape.
Gwenaël
Posts: 3
Joined: Tue Nov 20, 2018 11:25 am

Moving layers in Object dialog : strange behaviour

Postby Gwenaël » Tue Nov 20, 2018 12:14 pm

Hi all,

I'm new to Inkscape and really appreciate this software, and this very helpful forum.
I like the versatility of the Object dialog but I definitly can not get it to work as I would expect. I think there are some bugs in it but I wanted to check it with you first. I'm probably missing something.

Inkscape 0.92.3 (2405546, 2018-03-11) on Windows 8.1 (Inkscape preferences reset) :

Create a new blank file with 3 empty layers :
- File > New
- Maj+Ctrl+L
- click Button "Add a new Layer" (with "new layer above" option) twice : now we have three (empty) layers

Within Layer Dialog :

- Drag layer 1 into top layer 3
- Drag layer 2 into top layer 3
- Layer 1 and 2 are now sublayers of layer 3 as expected

- Ctrl+Z twice

Within object dialog :

- Drag layer 1 into layer 3 : won't work : layer 1 is now between layer 3 and 2 but not a sublayer of 3
- Ctrl+Z
- drag layer 2 into layer 3 : will work : layer 2 now sub layer of 3
- drag layer 1 into layer 3 : Layer 2 is no more sub-layer of 3 and layer 1 is located beetween layer 3 and 2 once again. Unexpected behaviour.

Is this behaviour occuring on your configurations ?

User avatar
brynn
Posts: 10052
Joined: Wed Sep 26, 2007 4:34 pm
Location: western USA
Contact:

Re: Moving layers in Object dialog : strange behaviour

Postby brynn » Wed Nov 21, 2018 1:47 pm

Hhmm, I seem to have the correct behavior (version 0.92.3 with Windows 7 Pro). Sub-layers are created, as expected.

tylerdurden
Posts: 2167
Joined: Sun Apr 14, 2013 12:04 pm
Location: Michigan, USA

Re: Moving layers in Object dialog : strange behaviour

Postby tylerdurden » Wed Nov 21, 2018 11:41 pm

I can confirm erratic behavior when dragging /reordering within the Objects dialog.
Win 8.1 64, Inkscape 0.92.2.

It is easy to see the issue by having the xml editor open while using the Objects dialog.
Have a nice day.

I'm using Inkscape 0.92.2 (5c3e80d, 2017-08-06), 64 bit win8.1

The Inkscape manual has lots of helpful info! http://tavmjong.free.fr/INKSCAPE/MANUAL/html/

Gwenaël
Posts: 3
Joined: Tue Nov 20, 2018 11:25 am

Re: Moving layers in Object dialog : strange behaviour

Postby Gwenaël » Thu Nov 29, 2018 8:49 am

Hi ,
Thank you to Brynn and Tylerdurden for the replies.
I would have appreciated some more replies before reporting the bug in the Launchpad Bug Tracker. I'm quite sure this report would be relevant but apparently not everyone is confronted with the problem... :?
I will probably report this bug next week. Until that, every comment is welcome !

Thanks to all.

User avatar
brynn
Posts: 10052
Joined: Wed Sep 26, 2007 4:34 pm
Location: western USA
Contact:

Re: Moving layers in Object dialog : strange behaviour

Postby brynn » Fri Nov 30, 2018 4:15 pm

So far, Windows 8.1 appears to be the common denominator....

Gwenaël
Posts: 3
Joined: Tue Nov 20, 2018 11:25 am

Re: Moving layers in Object dialog : strange behaviour

Postby Gwenaël » Mon Dec 03, 2018 3:11 am

Hi,
I made some additional tests with inkscape 0.92.3
Same erratic behaviour on Windows 10.


Return to “Help with using Inkscape”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests