Cloned tile tool

Post questions on how to use or achieve an effect in Inkscape.
goababa
Posts: 4
Joined: Mon Jan 04, 2016 6:26 am

Cloned tile tool

Postby goababa » Mon Jan 04, 2016 6:41 am

SO what am I doing wrong?? :( :o

I want to create a cloned tile of a rectangle around a 360 degree circle
I draw my rectangle at 12 oclock
click on transform
drag the + to the center
hit clone tile symmetry is simple translation
shift X per column -100
Rotation column is 30

why does it do this@#@! my document setting is 512px by 512px

https://onedrive.live.com/redir?resid=9 ... hoto%2cpng

hulf2012
Posts: 716
Joined: Sat Nov 24, 2012 12:37 pm

Re: Cloned tile tool

Postby hulf2012 » Mon Jan 04, 2016 7:50 am

Hello

It gets my attention that you have modified the size of your canvas. I recall to have had a similar problem, and it was because I changed the size of my canvas. But I don't remember how I solved. I guess I erased some transformation attributes in the XML editor. How can I explain it? :|

-Because you want the rectangles around the black circle, isn't it?

-Post your sample file here in the forum
-Make again all the proccess in the default canvas you get when Inkscape starts
-Consult in the Inkscape Guide, when He talks about tiled clones. Maybe We are forgetting a step. It also has happened to me.

Greetings
If you have problems:
1.- Post a sample (or samples) of your file please.
2.- Please check here:
http://tavmjong.free.fr/INKSCAPE/MANUAL/html/index.html
3.- If you manage to solve your problem, please post here your solution.

tylerdurden
Posts: 2322
Joined: Sun Apr 14, 2013 12:04 pm
Location: Michigan, USA

Re: Cloned tile tool

Postby tylerdurden » Mon Jan 04, 2016 7:54 am

From the manual:
To put a tile along an arc use the P1 symmetry with one row of tiles. Check the Exclude tile box.

http://tavmjong.free.fr/INKSCAPE/MANUAL ... ricks.html
Have a nice day.

I'm using Inkscape 0.92.2 (5c3e80d, 2017-08-06), 64 bit win8.1

The Inkscape manual has lots of helpful info! http://tavmjong.free.fr/INKSCAPE/MANUAL/html/

tylerdurden
Posts: 2322
Joined: Sun Apr 14, 2013 12:04 pm
Location: Michigan, USA

Re: Cloned tile tool

Postby tylerdurden » Mon Jan 04, 2016 7:58 am

2016-01-03_17-00-51.png
2016-01-03_17-00-51.png (48.23 KiB) Viewed 2845 times
Have a nice day.

I'm using Inkscape 0.92.2 (5c3e80d, 2017-08-06), 64 bit win8.1

The Inkscape manual has lots of helpful info! http://tavmjong.free.fr/INKSCAPE/MANUAL/html/

goababa
Posts: 4
Joined: Mon Jan 04, 2016 6:26 am

Re: Cloned tile tool

Postby goababa » Mon Jan 04, 2016 10:15 am

Thanks... Away from the desk... I'll let you guys know! Btw I love this program!

goababa
Posts: 4
Joined: Mon Jan 04, 2016 6:26 am

Re: Cloned tile tool

Postby goababa » Mon Jan 04, 2016 10:46 am

I did read the manual bud...did what you said +tylerdurden...unfortunately didn't work!
I think you're onto something about the page resizing +hulf2012..
...also adding the svg file

THanks!
Attachments
watchathinks.svg
(6.89 KiB) Downloaded 217 times
Capture.JPG
Capture.JPG (171.33 KiB) Viewed 2814 times

hulf2012
Posts: 716
Joined: Sat Nov 24, 2012 12:37 pm

Re: Cloned tile tool

Postby hulf2012 » Mon Jan 04, 2016 11:32 am

Hello
I modified your file.
- When you change the size of the canvas, and there is a layer, in order to keep the position of the objects that are in the layer, Inkscape applies a transformation attribute to the layer. The way I know to erase that attribute is using the XML editor (Shift + Ctrl + X), find the layer/ group, find its transform attribute and erase it.
- Then you have to move the objects by hand.
- Then you can apply the tiled clones feature

Check the attached file, locate the original (Shift + D), and open the tiled clones dialog. The configuration I used for the tiling should have been saved. It seems you can use the "exclude option" or use a "-100%" column shift, but not both.

Greetings
Attachments
watchathinks_v2.svg
(5.56 KiB) Downloaded 224 times
If you have problems:
1.- Post a sample (or samples) of your file please.
2.- Please check here:
http://tavmjong.free.fr/INKSCAPE/MANUAL/html/index.html
3.- If you manage to solve your problem, please post here your solution.

Moini
Posts: 3293
Joined: Mon Oct 05, 2015 10:44 am

Re: Cloned tile tool

Postby Moini » Mon Jan 04, 2016 11:47 am

The configuration I used for the tiling should have been saved.


@hulf: yes, it is saved. But not on a per-document basis, only in your own personal preferences file ;)
Something doesn't work? - Keeping an eye on the status bar can save you a lot of time!

Inkscape FAQ - Learning Resources - Website with tutorials (German and English)

~suv
Posts: 2272
Joined: Sun May 10, 2009 2:07 am

Re: Cloned tile tool

Postby ~suv » Mon Jan 04, 2016 7:52 pm

hulf2012 wrote:- When you change the size of the canvas, and there is a layer, in order to keep the position of the objects that are in the layer, Inkscape applies a transformation attribute to the layer. The way I know to erase that attribute is using the XML editor (Shift + Ctrl + X), find the layer/ group, find its transform attribute and erase it.

The easiest workaround for this known issue (will be fixed for tiled clones in the next release), is to
  1. add a new layer after having changed the document page size
  2. draw the original tile and the tiled clones on that new layer

[ The new layer won't have any preserved 'translate()' transformations which are known to trigger displaced clones in current available Inkscape versions. ]

tylerdurden
Posts: 2322
Joined: Sun Apr 14, 2013 12:04 pm
Location: Michigan, USA

Re: Cloned tile tool

Postby tylerdurden » Mon Jan 04, 2016 10:51 pm

Wow... never saw that issue before.

Thanks for the workaround. Seems that cut/paste-in-place into the new layer works fine.
Have a nice day.

I'm using Inkscape 0.92.2 (5c3e80d, 2017-08-06), 64 bit win8.1

The Inkscape manual has lots of helpful info! http://tavmjong.free.fr/INKSCAPE/MANUAL/html/

goababa
Posts: 4
Joined: Mon Jan 04, 2016 6:26 am

Re: Cloned tile tool

Postby goababa » Tue Jan 05, 2016 11:12 am

hulf2012 wrote:Hello
I modified your file.
- When you change the size of the canvas, and there is a layer, in order to keep the position of the objects that are in the layer, Inkscape applies a transformation attribute to the layer. The way I know to erase that attribute is using the XML editor (Shift + Ctrl + X), find the layer/ group, find its transform attribute and erase it.
- Then you have to move the objects by hand.
- Then you can apply the tiled clones feature

Check the attached file, locate the original (Shift + D), and open the tiled clones dialog. The configuration I used for the tiling should have been saved. It seems you can use the "exclude option" or use a "-100%" column shift, but not both.

Greetings


+hulf2012 you're boss dude!!! you solved this crazy puzzle...erasing the attribute worked! :D

User avatar
brynn
Posts: 10308
Joined: Wed Sep 26, 2007 4:34 pm
Location: western USA
Contact:

Re: Cloned tile tool

Postby brynn » Tue Jan 05, 2016 1:45 pm

Making a new layer is the same thing as erasing the attribute.

Note that parts of that bug are already fixed in the dev version, as far as I understand.

hulf2012
Posts: 716
Joined: Sat Nov 24, 2012 12:37 pm

Re: Cloned tile tool

Postby hulf2012 » Wed Jan 06, 2016 3:11 am

Moini wrote:
The configuration I used for the tiling should have been saved.


@hulf: yes, it is saved. But not on a per-document basis, only in your own personal preferences file ;)


:roll:
Where is a "rule of thumb" that says which configuration is saved with the file, and what with Inkscape ?

...
But You are right: Thanks for the correction Moini, thanks for the workaround Suv
If you have problems:
1.- Post a sample (or samples) of your file please.
2.- Please check here:
http://tavmjong.free.fr/INKSCAPE/MANUAL/html/index.html
3.- If you manage to solve your problem, please post here your solution.

Moini
Posts: 3293
Joined: Mon Oct 05, 2015 10:44 am

Re: Cloned tile tool

Postby Moini » Fri Jan 08, 2016 1:44 am

@hulf2012:
Tool settings and extension settings are saved in your Inkscape prefs.
Everything you need to open a document and have it look just as last time you have opened it, is saved in the document itself (document settings + view when last saved).
Something doesn't work? - Keeping an eye on the status bar can save you a lot of time!

Inkscape FAQ - Learning Resources - Website with tutorials (German and English)


Return to “Help with using Inkscape”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests